[O1] Prośba o pomoc, olej do skrzyni.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • xpawlak
    Drive
    • 2011
    • 73

Zamieszczone przez SP9XWW
    Nie ma masy przy relingu. U mnie "masa" idzie po oplocie kabla z gniazdka radia (chyba z 6 metrów)
    no nie ma masy bo nie ma z czego
    Ale jak to: 'idze po oplocie kabla'? Masz jakis inny kabel? Przeciez kabel CB to w dużym skrócie koncentryk...

Witam wszystkich.
    Pomoc dotyczy tematu oleju do skrzyni biegow, szukalem i czytalem duzo postow na ten temat. Dowiedzialem sie, ze najpawdopodobniej do skrzyni lejemy 75W90 lub W80, ze najlepsza opinie ma motul, a moze jakis jeszcze godny polecenia(?!). Czy moglby ktos znajacy temat napisac mi konkretnie jakie powinien miec specyfikacje olej ktory mam wlac do skrzyni?!
    Syntetyk czy mineral i jakie normy powinien spelniac, czytalem ze ktorys nie jest zalecany bo koroduje z pewnymi czesciami w skrzyni.
    Jako ze moja niedawno zakupiona Octavka ma juz 240 tys km przebiegu mysle o wymianie oleju, tym bardziej ze stan nie jest maksymalny, musial byc kiedys niewielki wyciek na polosi lewej sadza po sladach.
    Bede wdzieczny za pomoc, a nie pisanie w stylu ze slabo szukalem, bo trochu poczytalem.
    Pozdrawiam.

????

Komentarz

• luks
      Ambiente
      • 2009
      • 240

ja się opierałem na tym:
      cedrych
      'We wszystkich skrzynkach
      przekładniowych jest stosowany olej syntetyczny o specyfi-
      kacji G50 SAE 75W90, który nie wymaga wymiany pod-
      czas eksploatacji samochodu.'

pozytałem w necie i znalazłem, że ktoś faktycznie załątwił sobie skrzynię olejem klasy API GL5 [skorodował mosiądz]. czy motul jest najlepszy ? nei wiem, ja wlałem oryginał- był w cenie motula.
      skoda
      fuckyeah!

Komentarz

No wlasnie wyczytalem tez ze koroduje mosiadz czy cos tam, tylko tam pisal wlasciciel Octavi z silnikiem jak Twoj. A moze w TDI gdzie skrzynia jest inna juz taki problem nie wystepuje...Albo najbezpieczniej bedzie wybrac olej o ktorym piszesz i wystrzegac sie klasy API GL5, po tym co dzis czytalem chyba poprostu poszukam tej wlasnie specyfikacji G50 SAE 75W90, nie mniej nie wiecej tylko to.
        A wie ktos moze jaki olej zalany jest prez fabryke?

Komentarz

• leszekmw
          RS
          • 2005
          • 5356

Zamieszczone przez luks
          'We wszystkich skrzynkach
          przekładniowych jest stosowany olej syntetyczny o specyfi-
          kacji G50 SAE 75W90, który nie wymaga wymiany pod-
          czas eksploatacji samochodu.'
          i ja myślę nad tym .. czyli nad wymianą..i rodzi sie pytanie - na ile producent/komstruktor/ założył normalną eksploatację auta.. ..150,,,250,,,500 tyś km :?:
          czy założył to że w polsce 10-letnie diesle mają dopiero 170tyś...czy to już dużo czy dopiero żłobek dla takiej skrzyni i oleju :twisted: :?:
          O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
          GVI 1.4TSI
          LANCIA YPSILON 1.2 MPI
          tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• lukaszp1981
            Ambiente
            • 2009
            • 139
            • Octavia III combi (5E5)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
            • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Ja olej zmieniałem w skrzyni bo był ubytek i zalałem oryginalny - kupiłem w serwisie (mam skrzynie EGS) - coś ok 70 zł kosztował, więc moim zdaniem nie ma co kombinować tylko lać taki jaki zaleca producent.

Komentarz

• luks
              Ambiente
              • 2009
              • 240

Zamieszczone przez Golas27
              No wlasnie wyczytalem tez ze koroduje mosiadz czy cos tam, tylko tam pisal wlasciciel Octavi z silnikiem jak Twoj. A moze w TDI gdzie skrzynia jest inna juz taki problem nie wystepuje...Albo najbezpieczniej bedzie wybrac olej o ktorym piszesz i wystrzegac sie klasy API GL5, po tym co dzis czytalem chyba poprostu poszukam tej wlasnie specyfikacji G50 SAE 75W90, nie mniej nie wiecej tylko to.
              A wie ktos moze jaki olej zalany jest prez fabryke?
              to może ja pisałem he he.
              w tdi są synchronizatory z brązu, patrz tu [gość też wspomina o różnych olejach do tych skrzyń]: http://www.myturbodiesel.com/1000q_h..._gear_swap.htm
              skoda
              fuckyeah!

Komentarz

• endryu
                RS
                • 2006
                • 3773
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

do skrzyńw TDI oliwa API GL4 SAE 75W90
                O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
                O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu